Biologische wijnen worden gemaakt met respect voor de natuur en zonder gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen en zonder kunstmest. Puur natuur dus. De biologische werkwijze is wettelijk vastgelegd en wijnboeren, hebben zich te houden aan deze wet en richtlijnen. Alleen producenten die onder controle staan van de biologische controle-instantie in hun land mogen dit keurmerk voeren.
Ook in de wijnkelders zijn de regels voor biologische wijnmakers strenger dan gangbare wijnmakers. De biologische regels stellen dat het sulfietgehalte in biologische wijn minstens 30 tot 50 milligram per liter lager moet zijn. Veel wijnmakers gaan nog veel verder en voegen veel minder of helemaal geen sulfiet aan hun wijnen toe.
Er is nog een stroming binnen de biologische wereld en dat is de biodynamisch. Biodynamische wijnen zijn wijnen zonder enige toevoeging aan het proces. In de biodynamische wijnteelt worden allerlei soorten compost, preparaten op dierlijke, plantaardige of minerale basis gebruikt om de wijngaard in balans te brengen. Daarbij speelt de wisselwerking met de hele atmosfeer een grote rol. Ook investeert de biodynamische wijnbouwer in het versterken van de immuniteit van de plant, zodat die zichzelf kunnen verdedigen. Het keurmerk voor biodynamisch is het Demeter keurmerk.